Vilnius – kaxig och konstnärlig

Typ av resa: Event

Vilnius har haft flera olika namn på olika språk under sin historia. På polska heter staden Wilno, på vitryska Вiльня (Vilnia), på tyska Wilna, på jiddisch וו’לנע (vilne)[2] och på lettiska Viļņa. Ett äldre ryskt namn på staden är Вильно (Vilno), även om Вильнюс (Vil’njus) idag är mer förekommande. Namnen Wilno och Vilna har också använts i äldre engelska och franska publikationer. Exakt datum för när Vilnius grundades är okänt. Vilnius nämns första gången i källor år 1323. År 1387 erhöll staden den magdeburgiska stadsrättigheter. Stefan Batory invigde Vilnius universitet år 1579.

Efter 1990 har staden som det självständiga Litauens huvudstad blivit en modern storstad. Den gamla staden har rustats upp samtidigt som nybyggnation skett med moderna höghus, bland dem Europa Tower. Ett modernt affärs- och finanscentrum bildades norr om floden Neris och utanför stadens centrum ligger det nya stora köpcentret Akropolis. Vilnius mest kända gata är paradgatan Gedimino Prospekt. År 1994 blev hela Gamla staden i Vilnius upptagen på Unescos världsarvslista. Vilnius är en arkitekturstad och det finns över 40 kyrkor i staden. Antalet restauranger, hotell och museer har ökat sedan Litauen blev självständigt.

Gamla staden i Vilnius är en av de största i Europa (3,6 km²) och stadens främsta historiska och kulturella platser finns i detta område. Byggnaderna i området (nära 1 500 olika) byggdes under flera århundraden, vilket har gett ett stort utbud bland olika arkitektoniska tidsepoker. Bland de främsta sevärdheterna i staden finns Gediminastornet (Gedimino bokštas) och Katedraltorget (Katedros aikštė).

Vi kan ordna både konferens och event i Vilnius, vad sägs om att hålla fest i en gammal flygplanshangar eller hålla en privat konsert i en av kyrkorna med fantastisk akustik?

Välkomna till Vilnius!

Kontakta mig angående denna resa.


Telefon: +46 42 44 99 772

E-post: manne@micetravel.se

Kontakta oss

MICETRAVEL

Stortorget 2

252 23 Helsingborg

Sverige

IATA: 80-2 1244 0

ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag: 08:30 - 17:00

Lördag - Söndag: Stängt